EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

12 Şubat 2010 Cuma

BİR FRANSIZ EKMEĞİ: BRİOŞ (BRIOCHE)


Bunlar fırından tazecik çıkmış "brioş"lar. Meşhur Fransız ekmeği "brioche", demeli aslında.
Hani şu Kraliçe Marie-Antoinette'in "ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler" diyerek kellesinden olmasına neden olan ekmekler. Pardon yanlış olmasın, burada pasta diye anılan, sözün orjinalinde dendiği gibi "Qu’ils mangent de la brioche" şu benim brioştur. Yaa! Devrime sebep olan ekmeği yaptım size. Daha ne yapabilirim?

Siz şimdi tarif de istersiniz bilirim.
Kısaca vereyim, hatrınız kalmasın. (Unutmadan ekleyeyim, tarifi Arman Kırım'ın pazar yazısından uyarladım, oradaki ölçüler farklı, ben bu ölçülerle aldığım sonuçtan memnunum.)

BRİOCHE (BRİOŞ) EKMEĞİ

MALZEMELER:
200 ml ılık süt,
2 tatlı kaşığı kuru maya,
3 çorba kaşığı şeker,
2 iri yumurta,
4,5 su bardağı ekmek unu,
1.5 tatlı kaşığı tuz,
3 çorba kaşığı yumuşak tereyağı.

YAPILIŞI:
1. Ilık süt, maya ve şekeri karıştırıp, 5 dakika kadar bekletip köpürmesini sağlayın. Bu sırada 1 yumurtayı ve ikincisinin beyazını bir kâsede çırpın.
2. Unları ve tuzu karıştırın. Tereyağını da ekleyip parmaklarınızla una yedirin. Maya karışımını ve yumurtayı da una ekleyip karıştırın, yoğurun.
3. Hamurun üzerini örtüp, ılık yarde kabarmaya bırakın. Hacmi iki katına çıkınca (yaklaşık1 saat) kabarmış demektir.
4. Fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serin. Hamuru bıçakla 8 eşit parçaya kesin ve her bir parçayı elinizle top haline getirin. Birbirlerinden 7-8 santim aralıklı olarak yağlı kağıdın üstüne yerleştirin. Bir mutfak beziyle üzerlerine bastırmadan örtün ve sıcak bir yerde 2 saat kadar tekrar kabarmalarını sağlayın.
5. Önceden 200 dereceye ısıttığınız fırında pişirmeden önce, üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Fırında 15 dakika kadar ya da altın sarısı rengi alana dek pişirin. Çıkarınca fırın teli üzerinde soğutun.

Gördüğünüz gibi yağlı, sütlü, (bazı tariflerde kremalı), şekeri biraz daha fazla gibi, puf kabarık, yumuşak, lezzeti artırılmış ekmekcikler bunlar.
Sabah kahvaltısı veya belki akşamüstü çayı için idealler, bence.
Ben, bir lokma lorun üstüne, meşhur çifte kavrulmuş gül reçelimden azıcık ekleyip yedim. Harika oldu. Başka alternatif de bulabilirsiniz, gönlünüze göre.

.

4 yorum:

nalan dedi ki...

evdeki cevizli ekmekler bitsin, sırada bunlar var o zaman :)
bir de lezzetli olunca hemen tüketiliyor.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Nalancığım,
Pazar sabahı kahvaltısı için, ideal bir seçim olabilir bu Fransız!
:))

Adsız dedi ki...

Sensin yine, inan günümün highlighti oldun şimdi:)) Brioş, buralarda bulamadiğim için Paskalya ekmeği niyetine tükettiğim bir ekmek çeşididir. Diğer bloğunda görünce tarife bir gözatayım dedim ve yine senle karşılaşmak güzel bir sürpriz oldu.
Tarifi deniyorum en uygun zamanda. Kendine iyi bak, enerjin bol olsun.
Fatma,xx

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Evet Fatmacığım, yine ben!
Şu ilk göz ağrıma ayrı bir yer açayım dedim. :))
En kısa zamanda denemeni ve afiyetle yemeni dilerim.
:))