EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

4 Şubat 2010 Perşembe

YOĞURMADAN EKMEK YAPMAK

Hüthüt Kuşu Elif, haftasonuna girerken yazdığı ekmek tarifiyle, pazar sabahı ekmeği için ilham verdi.
Ekmeğin malzemesini ve tarifini yukarda verdiğim linkten okuyabilirsiniz.
Elif, bu ekmeğin çok kolay yapıldığını söylemiş. Kısmen doğru.
Bu ekmeği kolayca yapmak için, daha önce ekmek yapmayı denemiş, tutturmuş ve kendine göre bir teknik geliştirmiş olmalı.
Hani, çok basit yemek olduğu düşünülen pilavın tane tane oluşunu her babayiğitin tutturamaması gibi birşey, bu.

Neyse, pazar sabahı felsefem sizi yıldırmasın, kararınızı vermek için deneyin ve bu çıtır ekmeği sıcacık afiyetle yiyin.


İlk aşama: Su, un, tuz, şeker, maya karıştı.


İkinci dönemeç: Maya çalıştı, hamur gazlandı, kabardı. Hamur bir kez dütüklenip gazı çıkarıldı, sonra tekrar kabardı.


Fırın ve ısıya dayanıklı tencere 220 derecede yarım ısındı.
Tencere zeytinyağı ile coss sesi çıkarılarak yağlandı, tekrar kabarmış hamur tencere döküldü, kapak kapatılıp fırına verildi.


Pişmenin yirminci dakikasında, kapak açıldı. Yarım saat, kırk dakika daha pişme işlemi sürdü. Fırından çıkan ekmek, soğuması için telin üzerine alındı.

Ilınınca, kesildi ve sofraya taşındı.
O fotoğraf, yan tarafta haftanın ekmeğinde görülebilir.

.

Hiç yorum yok: