EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

18 Şubat 2010 Perşembe

BİR EKMEKTE İKİ LEZZET

İki renkli ve iki lezzetli ekmek, kahvaltı sofrasında...
Geçen hafta kardeşim bana bir ekmek blogu adresi verdi: Kırk Fırın Ekmek.
Denemeyi istediğim, farklı pek çok tarif okudum.
İçlerinden bir tanesi ilk sırayı aldı; iki renkli ekmek.
Karlı haftasonu tatilini fırsat bilip, işe giriştim. Çok lezzetli oldu.

Bu, iki farklı hamuru tek ekmekte birleştiren bir tarif.
Hamur için klasik hamur ölçümü kullandım.
Kabarması daha uzun sürdüğü için, önce çavdar unlu hamuru yoğurdum. Sonra da beyaz unlu hamuru.
Yukarıdaki tarifden tek farkı, çavdar unlu hamurun renginin daha da koyu olmasını sağlamak için bir çorba kaşığı kakao eklemek ve mayanın canlanması için, şeker yerine pekmez kullanmak.

Hamurlar kabardıktan sonra, herbir hamuru ikiye böldüm.
İkiye böldüğüm hamuru tezgahta elimle bastırarak açıp yaklaşık 30'a 30'luk dört parça kare hamur oluşturdum.
Ekmeklerin bir tanesinin dışını çavdarlı içini beyaz, diğerinin dışını beyaz içini çavdarlı yapmayı düşündüm.
Hamurları buna göre ikişer ikişer üstüste koydum. Ön ucundan arkaya doğru kıvırıp, yağlanmış ekmek kalıbına yerleştirdim. Üstüne biraz süt sürüp, susam serptim.
Yaklaşık yarım saat kabardıktan sonra, 200 dereceye getirilmiş fırında 20 dakika kadar pişirip, ikinci 20 dakikada ısıyı 180 dereceye düşürdüm.
Fırından çıkarınca, telin üstüne alıp soğuttum.
Bu, içi çavdar unlu olan ekmek.



Bu ise, içi beyaz unlu olanı.

.

Hiç yorum yok: