EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

6 Şubat 2010 Cumartesi

BUGÜN PAZAR, KAHVALTIDA EKMEK YENİR.

Bu alelacayip şehrin koşuşturması, son senelerde, haftanın bir gününde kahvaltıyla bozmak alışkanlığı getirdi, hepimize.
Esasında kötü bir durumdan söz etmiyorum. Uzun uzun oturup, tadını çıkararak kahvaltı yapmak ne kadar keyiflidir. Sadece, her konuda abartmayı sevenlerin, pazar kahvaltısının da canını çıkardıklarını düşünüyorum. Bin çeşit salam, börekler, çörekler, tatlılar, dolmalar, daha neler neler.
Oysa kahvaltıdan alınan zevk, çeşit çokluğundan dolayı mide fesadına uğramaktan ziyade, lezzetli az öz yemek, keyfine varmak olmalı.

Bu hafta sonunda, kahvaltı iki günde de keyif oldu.

Cumartesi sabahı Yıldız Parkı'nda, nazlı mı nazlı, ısıtsam mı ısıtmasam mı güneşi ve üşütsem mi üşütmesem mi rüzgarı eşliğinde, toplanmak için benim meşhur Sicilya gezimi bitirme nezaketini göstermiş sevgili blog arkadaşlarımla piknik-kahvaltı yaptık.
Piknik dediğin, herkesin gelirken bir şeyler getirdiği imece usulüyle yapılır. Biz de öyle yaptık.
Benim payıma ekmek yapmak düşmesine, şaşırmadığınıza eminim.

Bol sohbetli ve kahkahalı kahvaltıdan ayrılırken, bu ekmeğin tadına bakmasını istediğimin payını bir güzel aldım, götürdüm.
Bak sen! Hem yap getir, hem de giderken yanında götür. Evet valla, öyle oldu.

Yaptığım cevizli incirli ekmeğin tarifi aşağıdaki fotoğrafının altında olacak. Tadını beğenip beğenmediklerini, yiyenler söyler belki.




CEVİZLİ İNCİRLİ EKMEK

Malzemesi:

*3 su bardağı çavdar unu,
*2 su bardağı beyaz un,
*320 ml. su/süt karışımı, (yarı yarıya olabilir)
*2 tatlı kaşığı kuru maya,
*2 tatlı kaşığı esmer toz şeker,
*1/2 tatlı kaşığı deniz tuzu,
*1/2 subardağı çekilmiş ceviz,
*2 adet çekilmiş kuru incir,
*1 yemek kaşığı kimyon tohumu,

Yapılışı:

1. Elde yoğuracaksanız süt/su karışımına maya, tuz ve şekeri ekleyin. 15-20 dakikada maya çalışıp, kabarır.

2. Daha sonra karışımı un karışımına ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru ılık bir yere koyup, iki katına çıkması için yaklasik 1 saat bekleyin.

3. Kabaran hamurun içine blenderda çektiğiniz ceviz, incir, kimyon karışımını ekleyip, bir kaç dakika daha yoğurun ve yeniden kabarması için en az yarım saat bekleyin.

5. Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına hamurunuzu yerleştirip, hamurun oturup, kabarması için biraz daha (15-20 dakika) sabredin. Fırına vermeden önce hoş görünmesi için üstüne bir tutam un serpiştirip, içinin rahat pişmesi için de bıçakla boydan boya derin bir kesik atın.

5. 180 derece ısıtılmış fırında üstü kızarana dek, yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından alınca, kabından çıkarıp bir telin üstünde ılınmaya bırakın.

6. İyice soğuduktan sonra dilimleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.
.

Hiç yorum yok: