EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

7 Şubat 2010 Pazar

EVDE NASIL EKMEK YAPARSINIZ?

Evde ekmek yapmaya ilk kez başlıyorsanız, önce beyaz unla başlamanızı, eliniz yoğurmaya ve hamurun kıvamına alıştıktan sonra kepek, çavdar, yulaf unlarını veya Söke Un'un hazır karışımlarını denememizi öneririm. Toz kuru maya yerine, 40 gr. lık yaş pakmayadan da kullanabilirsiniz. Bir de instant maya var, ki ben onunla pek olumlu sonuç alamadım. Sanırım makinede ekmek yaparken , instant maya daha kolay kullanılıyor.
İşte bir süredir denediğim ve artık sorun çıkmadan yapabildiğim bir ekmek tarifi:

Malzemeler:

- 2 tatli kasigi toz pakmaya
- 4 su bardagi normal ekmek unu
(Söke Un kullanmayı tercih ediyorum.)
- 1 çaykasigi tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 300ml. ılık su
- Tepsi yağlamak ve ekmeğin üstüne sürmek için az zeytinyağı
- Üstü için susam veya çörek otu

Yapılışı:

- Ilık su içine, toz mayayi, tuzu ve şekeri koyup karıştırın. 10-15 dakika bekleyin, bu arada mayalı suyun üstü hafif hafif kabarmaya başlayacaktır.
- Unu genişçe bir kaba koyup, ortasını havuz gibi açtıktan sonra, mayalı suyu ekleyin.Önce karıştırıp, sonra yoğurarak yumuşak bir hamur haline getirin.
- 8-10 dakika yoğurduktan sonra, hafif yağlanmış bir tencereye koyup, ağzını kapatın. Bu şekilde ılık bir yere koyun ve en az 1 saat, tercihen 2 saat kadar kabarmaya bırakın.
- Bu sürenin sonunda, biraz (1-2 dakika) daha yoğurduktan sonra varsa uzun bir kek kalıbına koyun. Arzu ederseniz, bir tepsiye koyarak ekmek şekli de verebilirsiniz. Tekrar mayalanmasi icin 30 dakika kadar bekleyin.
- Üstüne fırçayla biraz zeytinyağı sürüp, isterseniz susam veya çörek otu serpiştirin.
- Fırının ısısını önce 100 C'ye getirin, tepsiyi fırına yerleştirin ve 10 dakika pişirin, bu aşamada keskin bir bıçakla uzunlamasına bir çizik yapın.
- Sonra ısıyı 200 C'ye çıkarın ve yaklaşık 30-40 dakika daha, altı ve üstü kızarana dek, pişirin.
- Bu süre sonunda, fırından çıkarın ve bir telin üzerinde ılınmaya bırakın. Daha sonra kalıptan çıkarıp, kesebilirsiniz.

Afiyet olsun!
.

Hiç yorum yok: