EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

23 Şubat 2010 Salı

"NİNDA"DAN ESİNLENEREK EKMEK YAPMAK

Huysuz Sopranomuz, Hitit kültürünün yeme içme yansımasını anlattığı yazısında bir de ekmek tarifi veriyordu.
Bugün için aynı malzeme evde yok. Onun yerine ne olur, bunun yerine ne koyayım, bir de şu olsun diyerek, bir ekmek yaptım. Yukardaki linkteki tarifi okuduysanız, asıl tariften çok uzağa düştüğümü düşüneceksiniz. Eh, haksız değilsiniz.
Sonuca gelirsek, her lokmada üç farklı tat almak nasıl olur denemek istiyorsanız, tarifimi uygulayın ve kararınızı kendiniz verin.
Benim kararım, gelecek defa, daha küçük boyutta ekmekler yapmağı denemek.

NİNDA

MALZEMESİ

* 2 su bardağı normal un,
* 1 su bardağı mısır unu,
* 1 su bardağı çavdar unu,
* 1 su bardağı irmik,
* 2 tatlı kaşığı toz maya,
* 1 çay kaşığı deniz tuzu,
* 2 tatlı kaşığı esmer toz şeker,
* 400 ml. peynir altı suyu(açıklaması altta),
* 150 gr. beyaz peynir,
* 100 gr. mihaliç peyniri,
* 1/2 su bardağı çekilmiş iç ceviz,
* 1/2 su bardağı çekilmiş kuş üzümü,
* Üzerine sürmek için bol susam

YAPILIŞI

Daha önceki ekmek tariflerimden elde hamur yoğurma önerilerine bakabilirsiniz.
Bu defa, ben başka işlerle uğraşadurayım, hamuru makine yoğurdu.
Sonra, yağlı kağıt serdiğim iki cam kaba hamuru aktarıp, yarım saat kadar, tekrar kabarmasını bekledim. Fırına vermeden önce, üzerine susam sürdüm.
Kabarmış hamurları önce 200 derecede 20 dakika, sonra 180 derecede 20 dakika daha kızarana dek pişirdim.
Soğuması için, tel ızgaraya aldım. Ilındıktan sonra, dilimledim.


*Peynir altı suyu benim imalatımdır. Zeren'in ve Funda'nın tarif ve destekleriyle lor peyniri yaptım. Nefis oldu. Zeren ayrıca, peynir altı suyunu ekmek yapımında kullanmamı önermişti. Ninda yaparken, eklenecek en uygun katkı, budur dedim ve peynir altı suyunu kullandım.

.

Hiç yorum yok: