EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

8 Şubat 2010 Pazartesi

İÇİ PAMUK DIŞI ÇITIR: BULGURLU EKMEKCİK

BULGURLU EKMEKCİK

Malzemesi:

- 3 su bardağı beyaz un,
- 1 su bardağı ince bulgur,
- 2 tatlı kaşığı toz maya,
- 1 tatlı kaşığından az deniz tuzu,
- 2 tatlı kaşığı esmer toz şeker,
- 200 ml. su ve 150 ml. süt karışımı,
- 2 yemek kaşığı sirke.


Yapılışı:

Ekmek yaparken, diğer yandan yemek hazırlığında olduğumdan, hamuru ekmek makinesi yoğurdu. Siz elde yoğurmak isterseniz, şu yöntemi izleyebilirsiniz:

- Ilık su, süt karışımı içine mayayı, tuzu ve şekeri koyup karıştırın. 10-15 dakika bekleyin, bu arada mayalı suyun üstü hafif hafif kabarmaya başlayacaktır.

- Unu genişçe bir kaba koyup, ortasını havuz gibi açtıktan sonra, mayalı karışımı ve sirkeyi ekleyin. 6-10 dakika yoğurup, çok yumuşak olmayan bir hamur haline getirin.

- Hamuru, hafif yağlanmış bir tencereye koyup, ağzını kapatın. Bu şekilde ılık bir yerde en az 1 saat, veya iki katına kadar büyüyene dek kabarmaya bırakın.

- Bu sürenin sonunda, biraz (1-2 dakika) daha yoğurup, gazını alın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye, hamurdan alacağınız avuç dolusu topakları yuvarlayarak koyun. Ilık bir yerde tekrar kabarması için 30 dakika kadar bekleyin.

- Fırının ısısını 180 C'ye getirin, tepsiyi fırına yerleştirin ve kızarana dek, 30-40 dakika kadar pişirin.

- Bu süre sonunda, ekmekciklerinizi fırından çıkarın ve bir telin üzerinde soğumaya bırakın.


Dışı çıtır çıtır bu ekmekğin içi, pamuk gibi yumuşacık oluyor. Sıcakken tereyağı sürünce de, karnınız tok olsa bile, cazibesine dayanılamıyor.

.

2 yorum:

şule dedi ki...

ekmeklerinizin ve sizin hayranınızım efendim :)
yeni blogunuz hayırlı uğurlu olsun bu arada. belki bir kitabın ön hazırlığıdır bu blog diye düşünmeden de edemiyorum :)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Ahh!
Sizinle tekrar karşılaşmak ne hoş oldu, değerli dost.
Umarım öyle dediğiniz gibi olur.
:))