EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

20 Şubat 2010 Cumartesi

MISIR UNLU İRMİKLİ EKMEK

Posted by Picasa

İşte size, mısır ununun ve irmiğin verdiği hafif sarı renk ve olağanüstü lezzetle, özellikle kahvaltı sofrasını şenlendirecek değişik bir ekmek.


MISIR UNLU, İRMİKLİ EKMEK

Malzemesi:

- 2 su bardağı normal un,
- 1 su bardağı mısır unu,
- 1 su bardağı irmik
- 2 tatlı kaşığı toz maya
- 1 tatlı kaşığından az deniz tuzu
- 2 tatlı kaşığı esmer toz şeker
- 200 ml. su ve 150 ml. süt karışımı


Yapılışı:

- Ilık su, süt karışımı içine mayayı, tuzu ve şekeri koyup karıştırın. 10-15 dakika bekleyin, bu arada mayalı suyun üstü hafif hafif kabarmaya başlayacaktır.

- Unu genişçe bir kaba koyup, ortasını havuz gibi açtıktan sonra, mayalı karışımı ekleyin. 6-10 dakika yoğurup, çok yumuşak olmayan bir hamur haline getirin.

- Hamuru, hafif yağlanmış bir tencereye koyup, ağzını kapatın. Bu şekilde ılık bir yerde en az 1 saat, tercihen 2 saat kadar kabarmaya bırakın.

- Bu sürenin sonunda, biraz (1-2 dakika) daha yoğurup, gazını alın ve yağladığınız ekmek pişirme kabına hamuru koyun. Kabın üstünü şeffaf folyo ile kapatın, ılık bir yerde tekrar kabarması için 30 dakika kadar bekleyin.

- Fırının ısısını önce 200 C'ye getirin, kabı fırına yerleştirin ve 20 dakika pişirin. 20 dakikadan sonra ısıyı 180 C'ye indirin ve yaklaşık 10-20 dakika daha, altı ve üstü kızarana dek, pişirin.

- Bu süre sonunda, önce fırından sonra kabından çıkarın ve bir telin üzerinde soğumaya bırakın. Yarım saat sonra ekmeğiniz dlimlenecek kıvama gelecektir.

Afiyet olsun.

.

Hiç yorum yok: