EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

28 Ekim 2011 Cuma

GERÇEK EKMEK ATÖLYESİ / 8. GÜN

FİKİR SAHİBİ DAMAKLAR'DAN:

Ne durumda ekmek hamurunuz? Az cok kabarma var mı? Normal şartlar altında hamurunuz 1.5 katına çıkmış olmali. Endustriyel maya ile yapsaydınız iki saat icerisinde 2 katina çıkardi. Bu ilk iki hafta bu hizda bir hareket gormeyeceksiniz ama bugün elinizdeki hamurdan ayiracaginiz bir yumruk kadar parca bir sonraki hamuru tutarken ve sonra bir tane daha... derken, kuvvetlenecek mayaniz. Dolayısıyla bugün hacminin yarisi kadar kabarmis olmasi hamurunuzun sizi sevindirsin. Aranizda hamuru tas gibi oturan var mı?

Ne olursa olsun lutfen hamurunuzu 1 dakika yogurun. Un katmamaya gayret edin bu hamura ve kosesinden bir yumru kadar parcayi kavanozunuza aktarirken ekmek hamurunuzu da icini cok az (1 corba kasigindan az) yag ile yaglanmis cukur bir kaba yerlestirin. Üzerini siki siki kapatin. 2 saat beklesin bu sekilde. O beklerken kavanozdaki yumrunuza 1/4 bardak un ve 1/3 bardak su katın, karıştırın ve mutfaginizin ılık bir kosesine kapagi kapali olarak kaldirin.

Diger taraftan ekmeginizi pisirmeye 30 dakika kala firininizi 200 dereceye ayarlayin. Elektirikliyse fırınınız fani da vardir, fan programinda calistirin. Ekmegi sicak yuzeyde pisirmek kalitesini arttirir. Döküm bir tavanız varsa telin uzerine onu yerlestirin, yoksa borcam olabilir, ısıya dayanaıklı seramik olabilir, onu koyun ve 30 dakikada iyice isinmasina firsat verin. Pisirmeye 10 dakika kala derin olmayan bir firin tepsisinde iki parmak kadar su koyun ve firininizin alt, en alt kismina yerlestirin. Ekmeginizin birden bire kabuk bağlamaması, kabarirken rahat kabarmasi icin nemli bir ortam yartacatır. Artik sira ekmegi firina koymaya geldi :) Ekmek hamurunuzu mumkun oldugu kadar ellemeden hatta neredeyse hamuru yaglayip icine koydugunuz kabi ters cevirip tavaya ya da tepsiye dokercesine aktarin. Keskin bir bışakla hamurunuzun üzerine 1-2 kesik atın.

Ekmeğiniz küçük olduğu için yaklasik 20-25 dakika surecek pismesi,

İş bu noktadan itibaren sizin ilginize muhtac. Pişmiş ekmek firindan ciktiginda alt tabanina kapiya vurar gibi vurdugunuzda icini boşca hissettiginiz ekmektir. Eğer vurdugunuzda hissi darbukams bir bosluk hissettirmiyorsa, aksine dolu, olgun bir karpuz gibiyse, daha pismesi gerekiyor ekmeginizin :)))

Izgaranın üzerine koyun ekmeğinizi, üzerinize temiz bir havlu serin, bırakın dinlensin bir süre.

Burada en zorlanacağınız kısım kabarmış hamuru kızgın tavaya alma kısmı. Ciddi bir el mahareti istiyor ve ben hala bu konuda çok başarılı değilim. Dün akşam hamurum epeyca kabarmış olmasına rağmen aktarırken yine söndürdüm biraz.

Dün bağlantısını baylaştığım videodaki Defne'nin yaptığı gibi keten-pamuk bir bez vasıtası ile de 2 saatlik kabarmayı yapabilirsiniz.

Ağzı kapalı pişirmek için henüz acele etmeyin, belki bir sonraki ekmeğinizi öyle denersiniz.

Afiyet olsun. İster muazzam gozenekli, ister feci siki cıksin bu ekmeginiz, daha yolun basindayiz. İlk diliminizin keyfini cikartin. Kenara ayirdiginiz mayayi kollayin, ilginizi eksik etmeyin uzerinden ve yarın bir hamur daha yoğurup, ertesi gün yine küçük bir ekmek pişirin.

Ve lütfen tecrübelerinizi paylaşın bizimle:)


.

2 yorum:

SeneminYemekleri dedi ki...

merhaba ben o sönmemesi için formülünü buldum. Güveç bir tepsim var ters çevirip kızdırıyorum. Ekmek hamurumu yağlı kağıt üzerinde şekil verdiriyorum ama onuda düz bir tepsi arkasında bekletiyorum. Daha sonra fırının içindeki tepsiye kağıt ile birlikte kaydırarak koyuyorum. Hiç sönmüyor. Sitemdende bakabilirsin.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Senem hoşgeldiniz! :)
Önce bir bilgi; yukarıdaki satırlar bana ait değil, Fikir Sahibi Damakların programını gün gün eklemiştim, benim yaptığım ekmek bir sonraki postta.
Bu ek bilgi dışında, öneriniz son derece değerli; mutlaka deneyeceğim.
Sevgiler.
:)