EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

20 Ekim 2011 Perşembe

EKŞİ MAYA EKMEK YAPIYORUZ: GERÇEK EKMEK ATÖLYESİ

 Fikir Sahibi Damaklar'ın başlattığı ekşi mayalıu ekmek yapma atölyesini destekliyorum.
Bundan sonra gün gün ekmek yapma eyleminin bilgilerini ekleyeceğim. Belki bu sayede, eylemi duymamış ama öğrenince destekleyecek daha çok sayıda insana bilgi ulaşır.
İşte çağrı metni aşağıda:

Kaynaklarımızı, kaybetmek üzere olduğumuz tohumlarımızı sorgulamaya "buğday" ile başlamaya ne dersiniz?

21 Ekim Cuma günü ekşi maya yapmaya başlıyoruz. 7 günlük hazırlık sürecinden sonra 8.gün ekmeğimizi pişireceğiz.

Bize katılmak isterseniz şimdiden malzemlerinizi hazırlayabilirsiniz.

Un: Mumkun oldugu kadar "organik" ya da "naturel" yani tarimsal ilaclamaya maruz kalmamis ya da en azindan o tarimsal ilac etkisini yitirdikten sonra hasat yapilmis bir bugdayin ununu secin. Mumkun oldugu kadar market markalarindan uzak durun. Bu markalar neredeyse tamamı ascorbic asit ihtiva eden unlar paketliyorlar, bizim isimizi gormeyeceklerdir. O yuzden size onerimiz eğer İstanbul'da oturuyorsanız Istanbul Halk Ekmek'in "bugday unu" adi altinda sattigi tam buğday unu ya da organik unlar olabilir. Beyaz unu tercih etmememizin sebebi, buğdayın içindeki faydalı vitamin ve minerallerin çoğundan uzaklaşmış olması. Yoksa beyaz un ile kemek yapmak çok daha kolay. Eğer daha önceden makinalı ya da makinasız ekmek yapma tecrübeniz olduysa farketmişsinizdir. Endüstriyel mayalar ile yapılan tam buğday unu ekmeklerin içi iyi pişmez, ıslak kalabilir. Tam buğday unu ekmeği yapmak biraz daha özen ve zaman istiyor ne yazık ki. Her güzel şeyde olduğu gibi:)

Un ile ilgili paylaşabileceğimiz daha çok bilgi var ama şimdilik burada bırakalım.

Su: Her zaman iyi kalite su kullanin. Bu su asla klorlanmamis olmali.

Kavanoz: Steril bir kavanoz olsun ki un ve su yanlis bakterileri beslemesin!
Ölcek : 240 ml civarında her evde bulunabilen su bardağı.

Tuz: Ekmek yapımı sırasında ihtiyacımız olacak. Damak tadınızı göre kullanacaksınız. Tercihen doğal kaya tuzu ya da deniz tuzu. Endüstriyel tuzlar ne yazıkki kabarma aşamasını olumsuz etkiliyor.

21 Ekim Cuma günü başlıyoruz.



Tam Buğday Ekmeği
.

Hiç yorum yok: