Mısır ekmeği, sabah kahvaltısında ve taze iken tadına doyulmaz bir lezzettir. Bunun için taze mısır unu en önemli gerekliliktir ve bulmak çok zordur.
Taze bile olsa, sadece mısır unu kullanarak yaptığım ekmek, her defasında tıkız ve sert oldu. Sonunda, mısır ununun yarı yarıya beyaz unla karıştırıldığında bu sorunun aşıldığını keşfettim.
Bu defa, yarı yarıya mısır unu ve beyaz un kullanmanın yanısıra, su yerine sadece süt koyarak yaptım, harika oldu!
İkişer su bardağı mısır unu ve beyaz una, bir buçuk su bardağı ılık süt, yarım tatlı kaşığı deniz tuzu, bir yemek kaşığı esmer şeker, bir buçuk yemek kaşığı kuru maya ekledim, on dakika kadar yoğurdum.
Üstü kapalı olarak ılık yerde (genellikle fırının içinde, çünkü ısı sabit oluyor) bir saate yakın beklettim.
İki tane on beş santim çapında dört parmak yüksekliğinde cam fırın kabını zeytinyağıyla yağladım. Yağlı ellerimle hamuru iki parçaya ayırıp, iki yuvarlak beze yapıp cam kapların içine yerleştirdim.
Yarım saat kadar tekrar kabarmalarını bekleyip, 180 derecedeki fırında yarım saat kadar pişirdim. Pişirmenin yaklaşık onuncu dakikasında, ekmeklerin üstüne bıçakla bir çizik attım.
Kızarınca, kabından çıkarıp, telin üstünde soğumaya aldım.
Ilıkken kesip, kahvaltının keyfini çıkardık.
Afiyet olsun.
.
19 Ekim 2010 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
6 yorum:
Ekmekçi kızım, mısır ekmeğine beyaz un mutlaka karıştırılıyor. Aksi takdirde geniş bir tepsiye çok ince bir hamur olarak yayıp Karadenizlilerin yaptığı gibi tam mısır ekmeği yapmak gerekiyor. O da pıtır pıtır döküldüğü için ben pek sevmiyorum.Böylesi daha güzel. Küçük bir ipucu: Çaydanlıkta kaynamak üzere boncuk boncuk olmuş ama henüz kaynamamış suyu mısır ununa dök. Elinin dayanacağı ılıklığa ulaştığında diğer tüm malzemeni koy ve yoğur. Bak bakalım nasıl olacak. Ellerine sağlık canım. Sevgiler..
lezzetli,
Kesinlikle gelecek sefere bu öneriyi deneyeceğim.
Teşekkürler.
:))
Mısır ekmeğini nasıl severdim!
Balıktan önce gelen bütün mezeleri mısır ekmeğiyle silip süpürürdüm. Şimdi mi? Mısır, sofralarımın 1 numaralı düşmanı. Genetiği değiştirilmiş canavarların kralı o. Böyle uzaktan bakıyorum o sapsarı güzelim ekmeklere.
Evet, mısırı endüstri ürünü haline getirdiler doğru da, yine de ekmek yapmak için, evde kullanmak için, özellikle Karadeniz'de yetişen, sahici mısır unu bulunabilir bence.
O kadar uzaktan bakma bence. :)
Yoğurdum hamurumu. Mayalanması için attım fırına. Bakalım nasıl olacak? İnşaallah lezzetli emeklerimiz olur. :)
Uzun zaman sonra ilk yorum burada. Çok sevindim. :))
Umarım ekmeğinizi ağız tadıyla yemişsinizdir. :)
Yorum Gönder