Kuzucuklarımın uzak diyardaki tatillerinin bitmesine az kaldı. Geldiklerinde birkaç gün saatleri şaşacak, zaman farkını geriye çevirmek doğuya gelindiğinde, daha zor oluyor.
Şimdiden kolları sıvayıp, "özlemişlerdir" faslından yiyecek üretip, şu saat bu saat demeden yiyebilmeleri için buzluğa, dolaba depoluyorum.
40 Fırın Ekmek Kitabı'nda tarifini okuduğum açmayı beğeneceklerdir, ikisi de kahvaltıda açma yemeyi sever.
Pastane Açması'nı yaparken tarife uydum, tek farkla margarin yerine tereyağı koydum.
Malzemeler:
3 bardak beyaz un
1/4 bardak fındıkyağı
1 çorba kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru maya
1 bardak su
Hamuru açarken 75 gram tereyağı, üzerine sürmeye 1 yumurtanın sarısı.
Yapılışı:
1. Önce unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırdım.
Ilık su ve fındıkyağını ekleyip, 5 dakika kadar yoğurup, yumuşak bir hamur haline getirdim.
2. Hamurun kabının ağzını kapatıp, 20 dakika oda sıcaklığında dinlendirdim.
3. Hamuru 12 eşit parçaya ayırdım. Elime zeytinyağı sürerek, parçaları tezgah üzerinde yuvarlayarak düzgün bezeler yaptım.
4. Bezelerin üstlerine tereyağını eşit parçalar halinde koydum. Hamuru üzerine yağı dağıtarak ve parmak uçlarımla yassıltıp, çekiştirerek 15-20 cm çapında açıp, incelttim.
5. Hamuru ince bir rulo yapar gibi sarıp, ruloyu simit yapar gibi burdum ve uçlarını birleştirdim.
6. Açmaları fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip, kabardıklarını gördükten sonra, üzerlerine yumurta sarısı sürdüm.
7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirdim.
Afiyet olsun!
.
9 yorum:
sevgili ekmekçi kız,
bilmenizi isterim ki şu ana kadar elifi görse mertek sanır ben, sayenizde değişik unlar almaya cesaret etmiş biri oldum. öteye geçtim bir de pişirdim. yaptığım ilk poçalar aslında ekmek gibi diye nitelendirilince ekmek yapayım ben diye istedim, ordan apartma bişiler yapıyordum. ilk dilim dilim ekmeğim ise şu ruşeynli, pekmezli olan tarifiniz. şimdi de açmayı deniyorum. bu tereyağ durumları grlar filan geriyor beni ama güzel olacak gibi. elinize sağlık. uzun uzun yazan pepe...
Sevgili Ekmekçikız..Ben de normalde katı yağ pek kullanmam,kırk yılın başı kullanacaksam da tereyağı kullanırım..İyi etmişsin.Bebişlerine Alah kavuştursun inşallah..40 Fırın Ekmek sitesinin ben de takipçisiyim.Ellerine sağlık canım..
Bu arada yanlışlıkla Ekmekçikız dediğim için özür dilerim.Onu da izliyorum,karıştırdım.Sorry..
Epepeciğim,
Ekmek yapma aşkımı bilen biliyor.
Bir de ekmek yapma cesareti var.
Cesareti bulaştırmış olduğumu anladığımda, mutlu oluyorum, çok çok seviniyorum.
Eline sağlık, sonuçtan haber ver, ben de bu akşam benimkilerin fotoğraflarını yükleyeyim.
:)
Sevgili Lezzetli Somunlar,
Özür gereksiz inan ki, çünkü ben Ekmekçikız'ım zaten! :)
Ekmek tarifleri çoğalınca hepsini ayrı blogda toplayayım diye işe girişmiştim.
Katı yağ kısmında sana kesin katılıyorum.
Ya tereyağı kullanmalı ya da kullanmamalı! Sıvı yağ olarak da zeytinyağı ve fındık yağı. O kadar!
Sevgiler.
:)
mmm mmmm hmmm mmm diye yedik. geç kahvaltı insanlarıyız biz. peynirle, reçelle, zeytinle hepsiyle ayrı ayrı lüpledik. memet ekmekçi kız dedi bana, hop dedim o köşe tutulu. beni ben olduğum için sev:)
açmalara yumulduk. tereyağı az tutmaktan bişi olmamış, ona da sevindim. sizinki kesin başka bi lezzettir. burdan öyle hayal etmesi zevkli. bu haydinin (heidi mi?) ekmekleri vardı bi zamanlar yuvarlak hop hop ısırılır böyle, deli olurdum onlara. öyle geliyor sizinkiler de bana.
pişirmeyi hep sevdim, oluruna ise evet sizden cesaret buldum efenim.
elinize sağlık.
Asıl sizin elinize sağlık!
Yaptığımı ben översem saçma olur gibime geliyor, ama, merak edip yapan ve iyi sonuç alan överse, harika olur.
:))
Ekmekçikızcığımın hem ekmek yapım aşamalarına tanıklık etmiş, hem de bir kaç değişik ekmeğinin tadına bakabilmiş şanslı insanlardan olduğumdan, gönül rahatlığıyla "Ekmekleri nefis nefis," diyorum. Ne tarif veriyorsa tereddütsüz deneyiniz, ve takdirleri toplayınız ;)
Kocaman öptümmmmmmmm
Sevgiler,
Aman efendim aman!
:))
Şimdi tevazu göstersem, hem senin övgülerin, hem de kendi emeklerim havaya gidecek.
O nedenle, evvet efendim, haklısınız, diyeyim.
:))
Yorum Gönder