EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

18 Temmuz 2010 Pazar

BAZLAMA NİYET, PİTA'YA KISMET!

Tatilde yemek yediğimiz Ali Usta'da ekmek yerine bazlama yiyorduk, çok hoşumuza gidiyordu.
Bazlama neymiş derseniz, saçta pişmiş ekmek/köy ekmeği diye tanımlayabilirim.
Bazlama yapan kadınlara sordumdu; sırrınız nedir, bazlama yapılırken neye dikkat edilir?
Dediler ki, madem ekmek mayalıyorsun, bildiğin gibi yap, mayasını azıcık fazla koy ve hamuru da biraz daha sert kıvamlı yap.
Sordum: Benim "saç"ım yok, nerede pişireceğim, fırında mı?
Büyük bir teflon tavan varsa olur onda, orta hararetli ateşin üstünde dediler.
İyi, güzel!

Ancak ve lakin, evdeki hesap çarşıya uymadı.Bizim bazlamalar kimlik değiştirdi!
Artan hamur ziyan olmasın diye daha küçük boy yaptığım hamur teflonda pişti de, daha geniş olan (aşağıdaki fotoğrafta ortada olan) pek başarılı olmadı. Üstelik bu pişme işi, tahminimden çok daha uzun sürdü. 

Bunun üzerine kalan iki parçayı (iki kenardaki daha açık renk olanlar) fırında pişirdim. Sonuca bakarsak, onlar da bazlama değil pita oldular.
Neyse, bu da bir kazanç! Ekmekcikız usulü pita yapmış oldum, fena mı?



.

13 yorum:

aslı hayvanı dedi ki...

o da olur :D

funda dedi ki...

annem yapar bazlama ona sordum çok kalın yapmıştır dedi :) daha ince olursa pişermiş ..ben aracıyım valla :))

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Olur mu?
Peki Aslıcım, sana bazlama niyetiyle yapılmış pita sözü verdim gitti!
:))

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Fundacım,
Sağol bilgi için. :))
Aslında kalın değildi de, ısıyı ayarlayamadım baştan, bir de daha kısa sürede pişmesini umduğum için sabırsızlandım.
Yine deneyeceğim.
:)

funda dedi ki...

ah şimdi yine geldi yanıma takılmış konuya ağır ateşte pişmesi lazım söyle arkadaşına dedi :) sallaya sallaya pişiricekmişsin elçiye zaval olmaz

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Anladım Fundacım.
Bu bilgiler çok işime yarayacak, anneciğine teşekkür ederim.
:)

zapere dedi ki...

Çita(maymun ettin beni pita) yanında bu: "" http://kedilimutfaklar.blogspot.com/ "" iyi gider mi acep???... :P

zapere dedi ki...

Yeşil domatesli risotto yani'mm.. :))

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Zafer Bey,

Oya Hanım'ın yeşil domates serisine yakışır bu ekmek. Kesin!
:))

şule dedi ki...

aslıya yapmışken beni de çağırırsın de mi? bazlamaya bayılırım :)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Şulecim,
Çağırmam mı?
Fekat önce Funda'nın annesinden aldığım tüyolarla bazlamayı iyi yapmalıyım, yoksa yine pitaya kalırsınız!
:))

zapere dedi ki...

Bamya severlere (ıyYĞĞĞ...ben sevmem de)....

http://sarkac64.blogspot.com/2010/07/zeytinyagl-uyuyan-bamya.html

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Zafer Bey,
Komşu bloglardaki bamya muhabbetini kaçırmamışsınız, sanırım.:)
Bamyayı sevmemenize rağmen, güzel bir tarife dikkat çektiğiniz için teşekkürler.
:)