Tatilde yemek yediğimiz Ali Usta'da ekmek yerine bazlama yiyorduk, çok hoşumuza gidiyordu.
Bazlama neymiş derseniz, saçta pişmiş ekmek/köy ekmeği diye tanımlayabilirim.
Bazlama yapan kadınlara sordumdu; sırrınız nedir, bazlama yapılırken neye dikkat edilir?
Dediler ki, madem ekmek mayalıyorsun, bildiğin gibi yap, mayasını azıcık fazla koy ve hamuru da biraz daha sert kıvamlı yap.
Sordum: Benim "saç"ım yok, nerede pişireceğim, fırında mı?
Büyük bir teflon tavan varsa olur onda, orta hararetli ateşin üstünde dediler.
İyi, güzel!
Ancak ve lakin, evdeki hesap çarşıya uymadı.Bizim bazlamalar kimlik değiştirdi!
Artan hamur ziyan olmasın diye daha küçük boy yaptığım hamur teflonda pişti de, daha geniş olan (aşağıdaki fotoğrafta ortada olan) pek başarılı olmadı. Üstelik bu pişme işi, tahminimden çok daha uzun sürdü.
Bunun üzerine kalan iki parçayı (iki kenardaki daha açık renk olanlar) fırında pişirdim. Sonuca bakarsak, onlar da bazlama değil pita oldular.
Neyse, bu da bir kazanç! Ekmekcikız usulü pita yapmış oldum, fena mı?
.
13 yorum:
o da olur :D
annem yapar bazlama ona sordum çok kalın yapmıştır dedi :) daha ince olursa pişermiş ..ben aracıyım valla :))
Olur mu?
Peki Aslıcım, sana bazlama niyetiyle yapılmış pita sözü verdim gitti!
:))
Fundacım,
Sağol bilgi için. :))
Aslında kalın değildi de, ısıyı ayarlayamadım baştan, bir de daha kısa sürede pişmesini umduğum için sabırsızlandım.
Yine deneyeceğim.
:)
ah şimdi yine geldi yanıma takılmış konuya ağır ateşte pişmesi lazım söyle arkadaşına dedi :) sallaya sallaya pişiricekmişsin elçiye zaval olmaz
Anladım Fundacım.
Bu bilgiler çok işime yarayacak, anneciğine teşekkür ederim.
:)
Çita(maymun ettin beni pita) yanında bu: "" http://kedilimutfaklar.blogspot.com/ "" iyi gider mi acep???... :P
Yeşil domatesli risotto yani'mm.. :))
Zafer Bey,
Oya Hanım'ın yeşil domates serisine yakışır bu ekmek. Kesin!
:))
aslıya yapmışken beni de çağırırsın de mi? bazlamaya bayılırım :)
Şulecim,
Çağırmam mı?
Fekat önce Funda'nın annesinden aldığım tüyolarla bazlamayı iyi yapmalıyım, yoksa yine pitaya kalırsınız!
:))
Bamya severlere (ıyYĞĞĞ...ben sevmem de)....
http://sarkac64.blogspot.com/2010/07/zeytinyagl-uyuyan-bamya.html
Zafer Bey,
Komşu bloglardaki bamya muhabbetini kaçırmamışsınız, sanırım.:)
Bamyayı sevmemenize rağmen, güzel bir tarife dikkat çektiğiniz için teşekkürler.
:)
Yorum Gönder