EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

3 Mart 2010 Çarşamba

PİZZA PİZZA




Pazar günü, bol zamanda yemek yapma günüdür, genellikle.

Uzun zaman mayalanması gereken ekmekleri pazara saklarım. Bazen de bir yandan yemek yaparken, bir yandan da hamur mayalansın diye zaman bile tutamam.

Son defa pizza için hamur yoğurduğumda, ölçüyü unutup, iki tepsi yerine dört tepsi olacak kadar hamur yoğurunca, üç gün arayla pizza yendi evde.

O kadar abartmaya gerek yok, iki tepsi yeter diyorsanız, işte ölçüsü:


Pizza Hamuru Malzemesi:
* 4,5 su bardağı un,
* 2 yemek kaşığı kuru maya
* 1 su bardağı su (ılık),
* 1 su bardağı yoğurt,
* 1 çay bardağı zeytinyağı,
* 3 yemek kaşığı sirke,
* 3 tatlı kaşığı toz şeker,
* 1 tatlı kaşığı deniz tuzu,

Pizzanın Yapılışı:
Su, maya, şeker, tuz karıştırılır.
Maya kabarmaya başlayınca, diğer tüm malzeme katılarak hamur yoğrulur.
Yarım saat kadar ılık bir yerde dinlendirilerek, kabarması beklenir.

Bu hamur, 25 cm çapında orta büyüklükte iki tepsiye yetiyor. Tepsiyi, hamuru yerleştirmeden yağlayınız. Üst malzemesi keyfinize kalmış.

Fırın sıcaklığı 220 derece olmalı. Yaklaşık yarım saatte pişiyor.




Yukardaki ilk gün pişen pizzalardan. Bir tepsi mozarellalı, bir tepsi sucuklu.
Tabanında kurutulmuş domatesten yapılmış dip var. Diğer malzeme onun üstünde.

Alttaki, üç gün dolapta saklanan hamurun pişirilmesi sonucu ortaya çıkanlar.
Bir tepsi pırasalı, beyaz peynirli, diğeri pazılı beyaz peynirli. Onların dibi yok, üstlerine fırına verilmeden önce çiğ krema konuldu.

Deneyiniz!

.

6 yorum:

hafif abi dedi ki...

vışşş! haberimiz olmamış! ama kabahat sizde çavdar teyze, valla billa sizde. hangi çağda yaşıyoruz! hani lansman kampanyası falan? neyse, hayırlı uğurlu olsun, ekmekleriniz midemizi doldursun.

ve de kolay gelsin der sıvışırım ben.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Hafif Abicim,
Süpersiniz!
Aynı yorumu tam altı tane birden göndertmiş blogger size!
O kampanya artanları gibi duran fazla eş-yorumları sildim mecburen.

İlginize teşekkür ederim, efenim.
:)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

İnanamıyorum!
Nasıl sefil bir blogum var!
Ya aynı yorumdan altı tane çıkıyor, ya da hiç gözükmüyor!
Pöfff!
:((

Adsız dedi ki...

Neden burası yorumsuz gözüküyor?

aglea dedi ki...

çok güzel! evet yeni haberim oldu. ama telafi ettim sanırım. ilk posttan itibaren öyle bir daldım ki. nefis.

hayırlı olsun canım:)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Agleacım,
Hoşgeldin!

Efendim, bu blogun amacı dostları ekmek yapmaya teşvik etmek ve yaptıklarını paylaşmalarını izlemektir.
Nasıl ama?
:)