EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

29 Kasım 2010 Pazartesi

FOCACCİA DERKEN TAVA EKMEĞİ


Bu değişimin(!)  hikayesini şuradan okuyabilirsiniz.
Buralara kadar yormuşum sizi, hiç değilse, size temel focaccia hamurunun ve ekmeğinin tarifini yazayım, zahmetinize değsin!

30 gr. taze maya, ya da iki küçük paket kuru maya,
1 çay kaşığı toz şeker,
100 ml. ılık su,
bir kapta eritilip, çatalla çırpılarak, iyice karıştırılıyor. 10 dakika kadar sonra mayalı su kremamsı bir görüntü aldığında hazır oluyor.
Bu sıvıya,
100 ml. daha ılık su,
1 çay kaşığı tuz ekleyip,
500 gr. unla karıştırıp, yoğurmaya başlıyorsunuz.
8-10 dakika sonunda, hamurunuz hazır oluyor. Bir kaba koyup, üstünü bir bezle örtüp, ılık bir yerde 1,5 saat kadar kabarmaya bırakıyorsunuz.
Yeteri kadar kabardığını anlamanın ölçüsü, parmağınızı hamura bastırdığınızda puf puf olup içine çökmesi.
Sonra, bu hamuru ikiye bölüp, elinizi yağlayıp, 1 cm. kalınlığında ve 30 cm. genişliğinde olacak yuvarlak bir şekilde yassıltıyor, üzerine isterseniz deniz tuzu serpiyor ve 220 derecede 20-25 dakika pişiriyorsunuz.
Afiyet olsun!
.

3 Kasım 2010 Çarşamba

İKİ AYRI HAMUR YOĞURMAYA ÜŞENİNCE...

Ekmek bitmiş, hamur yoğurayım. 
Unlara bakıyorum, yarım çavdar unu, yarım ruşeymli un.
Bir defada iki ekmek yapıyorum genellikle, hamuru yoğurmuşken, fırın çalışmışken ikisi bir arada çıkar düşüncsiyle.
Ancak bu defa iki farklı çeşit un var, iki ayrı hamur yoğurmak gerekecek.
Kızım kek ısmarladı, kek yapma projesi de var.
Dur bakalım ne olacak? İki çeşit unu karıştırırım, ruşeyli çavdar unlu ekmek olur.
Olur mu?
Pek güzel oldu hem!


Sabah kahvaltıda kızım iki dilim yedi.
Gerçi diş teli nedeniyle kenarlarını bırakıp içini yedi ya, olsun. Çıtır kabuk en sevdiğim yeridir ekmeğin, iki dilimin kenarlarını da ben yedim.


Tarif vermiyorum, şunu öneriyorum: En temel ekmek ölçünüzü kullanın, sadece unları karışık kullanın, karışımlarla size özgü sürprizli lezzetler yaratın.
Elinize sağlık.

.