EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

29 Kasım 2010 Pazartesi

FOCACCİA DERKEN TAVA EKMEĞİ


Bu değişimin(!)  hikayesini şuradan okuyabilirsiniz.
Buralara kadar yormuşum sizi, hiç değilse, size temel focaccia hamurunun ve ekmeğinin tarifini yazayım, zahmetinize değsin!

30 gr. taze maya, ya da iki küçük paket kuru maya,
1 çay kaşığı toz şeker,
100 ml. ılık su,
bir kapta eritilip, çatalla çırpılarak, iyice karıştırılıyor. 10 dakika kadar sonra mayalı su kremamsı bir görüntü aldığında hazır oluyor.
Bu sıvıya,
100 ml. daha ılık su,
1 çay kaşığı tuz ekleyip,
500 gr. unla karıştırıp, yoğurmaya başlıyorsunuz.
8-10 dakika sonunda, hamurunuz hazır oluyor. Bir kaba koyup, üstünü bir bezle örtüp, ılık bir yerde 1,5 saat kadar kabarmaya bırakıyorsunuz.
Yeteri kadar kabardığını anlamanın ölçüsü, parmağınızı hamura bastırdığınızda puf puf olup içine çökmesi.
Sonra, bu hamuru ikiye bölüp, elinizi yağlayıp, 1 cm. kalınlığında ve 30 cm. genişliğinde olacak yuvarlak bir şekilde yassıltıyor, üzerine isterseniz deniz tuzu serpiyor ve 220 derecede 20-25 dakika pişiriyorsunuz.
Afiyet olsun!
.

4 yorum:

LEZZETLİ SOMUNLAR dedi ki...

Ekmekçikız'ım, focaccia'yı ilk ve son kez kardeşimde yemiştim. Çok hoşttu gerçekten. Ama şu tava ekmeği hali çok daha cazip olmuş valla..Göz göz..Ellerine sağlık..Böyle kazaya can kurban..

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Eh! Bu seferlik, öyle diyerek teselli buluyoruz, umarım bi daha sefere gerçeği olacak!
:))

Oya Kayacan dedi ki...

Focaccio Genovese denen, yani bira mayası ile yapılan ve kıtır kıtır kabuğu olana bayılıyorum. Bu lezzeti sadece Carrefour beceriyor. Ekşi mayalı ekmeğin en lezzetlisini de onlar yapıyor nedense. Ben hamurlu işler bilirkişisi olamadığımdan neyi nasıl yaptıklarını anlamam tabii, ama onca fırının ekmeğini deneyip Carrefour'da karar kılmam da garip yani. Ha bir de çok tahıllı ekmeği servet ödeyerek (!) Makro'dan almam gerekiyor. Keşke ben de becerebilsem, çok hayıflanıyorum Ekmekçi Kız çoook.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Oya Hanım,
Ne zaman isterseniz, sizinle birlikte hamur mayalayalım, ekmek yapalım. eminim, "bu kadar kolaymış" diyeceksiniz.
:))