EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

16 Mart 2010 Salı

ÇÖL PİDESİ (BEDEVİ EKMEĞİ)

Evimizin fırını, bugün "fırın" gibi çalıştı.
Bir kaç çeşit yemek sırasını savmışken, kızım içerden seslendi, "bunu yapabilir misin, anne?".
Neymiş o, bu?
"Çöl iklimiyle ilgili bir projem var, slayt hazırlıyorum. Bir de çöllerde yaşayanların yedikleri yemeklere örnek vereceğiz, arkadaşlara. Ben bir ekmek tarifini buldum, bak bu sitede. Yapabilir misin?"
Malzemesi varsa, yaparım herhalde.


Malzemesi varmış, üstelik hazırlanıp, pişirilmesi de gayet kolaymış. Hazır ödev için fotoğrafı da çekilmişken, buyrun size "Bedevi Ekmeği".


Tarifin aslı burada. Söylendiğine göre, çok eskiden beri yapılan bir tarifmiş.




BEDEVİ EKMEĞİ (ÇÖL PİDESİ)


Malzemesi:


*30 gr yaş maya
*1 tatlı kaşığı bal (tarifteki "bal" yerine pekmez öneririm)
*1 çay kaşığı tuz
*1+1/4 cup su (1 cup=1 kahve kupası)
*3+1/2 cup un


Yapılışı:


*Maya, bal ve suyu karıştırdım. Tuz ve unu ekledim. Hamuru yoğurup, kabarmasını beklemeden 8 parçaya ayırdım.
*Parçaları, parmağımla bastırarak 12 cm. çapında genişletip, yarım cm. incelttim.
*Yağlı kağıt koyduğum tepsiye (fırın kabınızı yağlayarak da yapabilirsiniz) yerleştirdim.
*Kabarması için yaklaşık bir saat bekleyip, önceden ısıtılmış, 250 derecelik fırına yerleştirdim.
*Pişmeleri 10 dakika bile sürmedi. Fırın çok yüksek ısıda olduğundan, çabucak kabarıp, kızarıyor. Dikkat!





Ekmek diye adlandırılan bu tarif pekala pide işte. Adına kızımın projesinden ilhamla "çöl pidesi" dedim. Sıcakken arasına peynir koyarak afiyetle yemenizi öneririm.
.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

bedevi ekmeği tarifinde pekmez kullanıldığı durumunda tadında farklılık olur mu iyi çalışmalar

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Tadında değil de, belki lezzetinde farklılık olur.
Kullandığınız balın çiçek veya çam balı oluşu ya da pekmezin dut, üzüm ya da keçiboynuzu pekmezi oluşuna göre, değişik lezzetler elde ediyorsunuz.

Fatma Sancak dedi ki...

aa-aaa! enfes görünüyorlar.. şu sıralar ekmek yapmaya ihtiyacım var. elmalı cevizli turta vaktiyle ablamın çok sık yaptığı bir turtaydı. yani biz ona turta diyorduk. gerçekten enfes oluyor. ama bu ekmekler var ya :)) bu yıl sıcak ekmeğe tereyağı ve tuzlu lor peynir aşkı dinmedi içimde. havalar hala soğukken ekmeğe devam.

kuzum, enfes görnüyorlar. maşallah maşallah, elleriniz dert görmez inşallah :))

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Fatmacım,
Elmalı cevizli poğaça (ben poğaça demekte kararlıyım!) hamuru, turta hamurundan biraz farklı sanki, o daha sert bir hamur oluyor, anneminkinde daha az o sertlik.

Pideyi dene, sahiden çok kolay kabartması ve pişirmesi.
:)