EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

3 Aralık 2012 Pazartesi

FOCACCİO


Bu bir karamelize soğanlı, kuru domatesli, siyah zeytin ve kekikli ekmek. Bir çeşit focaccio...

Nasıl yapıldığını burada Ekmekcikız anlatmış. :)


29 yorum:

Esma dedi ki...

Defne Koryürek tv de doktorumda ekşi maya nasıl yapılır anlattı.aynı ölçü çavdar unu ve suyu karıştırdı.Bir gün sadece karıştırıp,ikinci günü yine 1 ölçü su ve tam buğday unu koyup karıştırdı.Ertesi günü sadece bekle ve karıştır,yine 1 gün sonra ekle ve karıştır.Bu şekilde 7 gün devam etti ,sonunda ekşiyen maya ile ekmeğini yoğurdu,sonra geogleden bulup devam ettim izlemeye..Bu mayayı hep yenileyerek mi ekmek yapıyoruz yoksa aynı mayayı hep ekle karıştır ,bekle karıştır yöntemi ile devam mı ettiriyoruz anlayamadım????

Bende ekşi maya yapmak istiyorum İmdaaaattt .Ekmekçi kızımız yardım eder mi bana ?????

Bekliyorum ne yapmalıyım ,Yardımlarınızı...

Sevgiler

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Esma,
Yedi günün sonunda elde ettiğin maya ile hamur yoğurup, o hamurun bir yumruk kadarını bir kavanoza koyup buzdolabında muhafaza edersen, birkaç gün ya da bir hafta sonra onu maya olarak kullanabilirsin.
Bu hamur parçasını sulandırıp, biraz un biraz pekmez katıp, köpürmeye başladığında tekrar su ve un katıp yoğurursun. Ve yine bu yeni hamurdan bir parça ayırıp saklayıp ekmek yapmayı bu şekilde sürdürebilirsin.
Umarım bu bilgi işine yaramıştır?
Sevgiler.

Esma dedi ki...

Anladım ,ekle karıştır,bekle karıştırdan bir kere uygulayıp,sonra hamurları yumruk kadar ayırıp dolaba koyarak devam ediyoruz hep,daha iyi ve kolay hamuru saklamak..Un olarak ekmeklik satılan unları mı kullanmalıyız doğal bir un buluncaya kadar,çok sevindim ekşi maya yapabilecek olmama...

Teşekkürler

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Esmacığım,
Doğal un bulanadek Sinangil'in ununu kullanabilirsin ya da İstanbul'da isen Halk Ekmek'in tam buğday ununu alabilirsin.
:)

Esma dedi ki...

Sevgili ekmekçi kız

Ekşi mayamı oluştururken, ekle karıştır ve bekle karıştır diye bu haftamı geçiriyorum.Un olarak evde olan unlarla başladım.7 tahıllı unla başladım hazır ekmek unu,sonra tam buğday unu ile ekleyerek devam ediyorum.

7 gün Salı günü dolacak.Salı akşamı ekmeğimi yogurup gece mayalamaya bıraksam,çok uzun mu olur süresi.Yoksa Çarşamba yapıp 3 ,4 saat mi bekleteyim.Kabarma durumuna bakıp ona göre mi karar vermeliyim..

İlk kez ekşi mayalı ekmek yapacagım için heyecanlıyım..:-)

Sevgiler

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Esmacığım,
Ekşi mayayı yaparken bazen fazla bekletmekten ya da ortamdaki maya canlılarının değişikliği gibi nedenlerle maya ekşiveriyor!
Bu nedenle, çarşamba sabahı yoğurup 3-4 saat gözlemek daha sağlıklı sonuç veriri, diye düşünüyorum.
Eğer 3-4 saat içinde yeteri kadar kabarmazsa akşamüstüne kadar gözleyerek bekleyebilirsin.
Gece mayalayıp bırakınca sürece müdahale etmek daha zor. :)

Esma dedi ki...

Ekşi mayalı ekmeğimi yaptım,güzel oldu görüntüsü tadı ,rengi güzel,şimdi tadına baktım sabah kahvaltıda yiyeceğim.Sadece biraz orta kısımları hamur gibi duruyor,göz göz olmuş içi ama ağır bir ekmek oldu.Maya ayırmayı unuttuğum için yeniden ekle bekle yapacağım..Beğendim..

Teşekkürler,sağlıklı günler

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Esmacığım,
Bu sabah aklımdan seni ve denemeni geçiriyordum.
Güzel haberi aldım, sevindim. :))
Haber verdiğin için ayrıca teşekkürler.
Sevgiler.
:)

Esma dedi ki...

Ama sabah olunca baktım kendim yaptım diye yemek için kendimi zorladım hamur gibi olmuş içini açınca gördüm.Mayayı yaparken birdaha sarıp sarmalamaya, yoğurt yapar gibi sıcak tutmaya çalışacağım bu mayayı yapacak ve güzelleştireceğim,kararlıyım..:-)..Ekmeği seviyorum Sevgili Ekmekçikız ım...

Sevgiler

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Esmacığım,
Ekmek az pişmiş olabilir, hamur kalması ondandır muhtemelen.
Fırının ısısını ayarlamak önemli. Ortalama 180 - 200 derece denir ama, fırına göre değişiyor.
Bir de mayayı 7 gün bekletmek gerekmeyebilir. 3-4 günde de hamur yapılacak kıvama gelebiliyor. Yine de sen öncelikle başladığın usulde devam et, çeşitlemelere sonra geçersin. :)

Esma dedi ki...

Sevgili ekmekçikız

Akşam tam buğday unu aldım,yeni bir karışım yaptım,hep o unla devam mı edeyim,yoksa sonraki eklemelerimi çavdarla mı sürdüreyim.Mayamı sarıp sarmaladım ağzınada delinmiş kağıt havlu koydum hava alsın diye,sanki sabah göz göz olmuştu ,bu sefer olacak sanırım...

Sevgiler

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Esmacığım,
Haftasonu buralara uğramamışım, cevap vermekte geç kalmış oldum, kusura bakma. :(
Bence, aynı unla devam etmek daha iyi bir yöntem. Gerçek çavdar unu daha çok su kaldıran bir un çeşididir; dengelemek daha zor olabilir.
Kolay gelsin. :)

biolog dedi ki...

iyi günler:) bende ekşi maya yaptım ve ekmeğimi bugün yoğurdum. sabırsızlıkla pişirmek için bekliyorum.yalnız ben mayaya hergün ekle, karıştır yaptım. çünkü doktorum programında öyle söylendiği için. bir sorun olmaz herhalde. benim bir sorum olacaktı. yaptığımız mayayı ne kadar süre çoğaltabiliriz?

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Biolog,
Ben cevap verene dek ekmek pişmiş olmalı! :)
Yaptığınız mayadan bir parça alır, buzdolabına koyarsanız, bir iki hafta içinde tekrar onu kullanarak ekmek yapabilirsiniz. İçine biraz ılık su ve pekmez ekler, biraz un katar, kabarcıklanınca hamurunuzu yoğurursunuz.

biolog dedi ki...

evet pişti ekmeğim:))asıl benim sormak istediğim, yaptığım hamurdan maya ayırdım. buzdolabında saklıyorum.bir dahaki ekmek yapımında bu mayayı kullanıcam. o hamurdan da pişirmeden maya ayırıcam.
mayayı bu şekilde ne kadar süre kullanmak sağlıklı olur? yani yeni maya ne zaman sonra yapmalıyım?
ilginize de teşekkür ederim:))

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Biolog,
Afiyet olsun! :)) Evde yapılmış ekmeğin lezzeti gibisi yok, bence.
Yeni mayayı, yeni ekmeğinizi yaparken ayıracaksınız.
Bu durumda yeni ekmeğinizi yaparken maya kabardığı ve acı badem gibi kokmadığı sürece sorun yok.
Malum, maya canlı organizma olduğu için havadan ve sair koşullardan etkileniyor ve bazen ölüyor, bazen bozuluyor. Yaşadığı sürece sorun yok!

biolog dedi ki...

Evet. İnsan yapmaya başladımı bırakamıyor. nerdeyse 2 senedir kendi ekmeğimi yapıyorum. kendi mayamla da ilk defa yaptım. inşallah buna da devam edicem:)
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Esma dedi ki...

Evet benim ekmeğimde pişti.Tadı tuzu iyi güzel ama yine içi iraz hamur gibi oldu,mayası çok gelmediğinden mi ? Böyle oluyor yoksa.

Döküm tencerede ve borcam da yapıyorum önce kapaklı sonra kapaksız pişiriyorum.Ondan mı istediğim gibi kabaramıyor.Bir sonraki ekmeğimi yuvarlak yapıp,oklava ile ortasına basıp,artı şekli verip yağlı kağıt özerinde açıklta pişireceğim,bakalım o zaman da kabarabilecek mi?

Yılmak yok devam ,kendim yapacağım kendi ekmeğimi..

Sevgiler kolay gelsin..

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Biolog,
Kolay gelsin, sevgiler. :)

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Esmacığım,
Ekşi maya ile olsun normal maya olsun başlangıçta benim de sorunum tam kabarmaması ve ortasının hamur olmasıydı.
Zaman içinde anladım ki, bu bazen unu çok sert bir hamur yoğurmuş olmaktan, bazen kabarması için beklemeye sabrımın yetmemesinden oluyormuş.
Aslında kapaklı demir tencerede pişen ekmek pek lezzetli oluyor, çünkü kabuğu fazla kurumuyor. Şöyle yapabilirsin, Kapaklı pişirmeye başlayıp, kabardıktan sonra kapağını açar, o şekilde kızartırsın.
Bir de demir tencerede pişirirken fırının ısısını daha yüksek ayarlamak gerekiyor.

biolog dedi ki...

merhaba esma. bence de yılma:)
ekmeği yoğururken hamuru birazcık ele yapışacak şekilde bırakırsan daha iyi pişiyor. hamura şekil vermeyide elini suya dokundurup verebilirsin. ben döküm tencerede denemedim ama ekmeği yağlı kadı koyup fırın tepsisinde pişiriyorum tepsiye tam olatak yayıyorum. birde bunu denemeni öneririm.
kolay gelsin:)))

Esma dedi ki...

Sevgili Ekmekçim

Ekmeğimin hamurunu ikiye bölüp pişirdim,yarım saat sonra kapakları kaldırıp üzerinide öyle pişirdim.Ama ısı olayını aynı tuttum ondan tam olarak pişmemiş gibi oldu sanırım 200 c nin üzerinde tutmalıyım.İçi güzel göz göz görünüyor ama kabarmamış bir ağırlık var olacak ilerde inşallah..

Sevgili biolog teşekkür ederim...

Bu günde yaz meyvelerinden yazın yaptığım pestillerle şöööyle güzel bir kek yaptım şekersiz,yulaf ezmeli,yulaf unlu,ruşeymli ve tam buğday unlu,cevizde var ,hepsini yemeyeceğim tabii..

Teşekkürler...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Sevgili Biolog,
Hamurun yumuşak kıvamlı olması daha iyi sonuç veriyor, haklısın.
Ben hamura şekil verirken avucuma bir iki damla zeytinyağı damlatıp ellerimi birbirine sürüyorum ve sonra hamuru tutuyorum, hiç yapışmıyor.

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Esmacığım,
Ben böyle kafama göre meyveli, az yağlı az şekerli kekler yaparken sonunda geçen hafta birgün çocuklarım itirazı bastı ve doğru düzgün yağlı şekerli kek istiyoruz dediler.
Ne yapalım?
Arada onların istediğinden de yapılacak! ;)

Esma dedi ki...

Evet sevgili ekmekçim

ikinci ekşi mayalı çavdar ekmeğimi 200 c de sonra 180 c de 60 dk pişirdim..Dışkenarları çok güzel ve lezzetli ama iç kısmı ,ilkine göre daha yenilebilir yumuşaklıkta ama hamur kıvamı vardı yine..Ya pişirmek için iyice mayalanmıyor (3-4 saat bekledim),ya da yeterince ısıda yeterince pişmiyor ki hamur oluyor,..Bu seferde içlerini cama güvercinlerime vereyim onlarda çavdarla beslensinler.Belki 3 de belki 4 de düzelecek ,güzelleşecek ekmeğim diye umuyor ve bekliyorum...

Sevgiler sevgili Ekmekçim

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Esmacığım,
Acaba diyorum, ekmek hamurunu biraz ince mi tutsan? Pide kadar değil de, şöyle iki parmak filan...
Bir de burada bir ekmek yapma sitesi var. http://www.ekmeksanati.com/
Belki sorularına orada cevap bulursun.
Sevgiler. :)

LeylaK dedi ki...

Tadını çok merak ettiğim tariflerden biri bu.......

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Çok lezzetli olur, deneyin bence. :)

cem dedi ki...

makale süper olmuş tebrikler.