Dün akşamüstü, ekmek pişti bu ekmek.
Soğusun diye telin üstünde beklerken, annem köşesinden bir parça aldı ve tadına baktı.
"Hımm, ekşi bu ekmek" dedi. Evet, ekşi mayayla yaptım dedim.
"Köy ekmeği gibi olmuş" dedi. Evet, öyle olsun istedim, dedim.
İşte, onun için "ekşi mayalı köy ekmeği" bu ekmeğin adı.
19 Mart 2012 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
18 yorum:
selam ekmekçikız,
ben de ipekhanımdan ekşi maya sipariş edince bir araştırmaya koyuldum. Bu maya gelince ekmeği nasıl yaparım da başarılı olurum diye. Sanırım senden bu konuda yardım alabilirim. Tarifini benimle paylaşabilir misin?
Sevgili Nükhet,
Geçenlerde yine İpek hanımdan maya ısmarlayan bir arkadaşım aynı soruyu sormuştu, ona yazdıklarımı seninle de paylaşayım:
"İlk kez ekşi maya geldiğinde ben de ne yapacağımı şaşırmıştım, sonra Pınar hanıma sordum yol gösterdi ve şöyle yaptım:
Mayayı dolaptan çıkar, bir saat kadar kenarda kalsın sonra az bir şey ılık suda açıyorsun, yani eritip karıştırıyorsun.
Sonra biraz un ve su ile yoğuruyorsun, kabarmaya başlayınca tekrar un ve su katıp ekmek olacak bu hamuru kabarması için kenara alıyorsun.
Ekşi maya, bizim alışkın olduğumuz hazır granül mayadan daha yavaş kabarıyor, ılık yere koy, üstünü örtüyle ört ve telaş etme.
Eğer mayayı bir kaç gün sonra yine kullanacaksan, kabaran hamurdan bir avuç kadar alıp bir ağzı kapalı cam kapta buzdolabında saklayabilirsin."
Umarım bu bilgiler işine yarar.
Sevgiler.
merhaba,
Cevabınız için teşekküler. Birkaç sorum daha olacak. Gelen mayanın 250 gr un ile karılması gerektiği belirtilmiş. Yani 1-2 bardak undan bahsediliyor. Yoğurmadan sonra ne kadar zaman mayalamak doğru ? Tek bir mayalama sürecinden sonra fırınlamak yeterli mi? Ne kadar ısıda ve en kadar fırınlamak gerekiyor?
Sevgili Nükhet,
Orada bahsedilen 250 gr. un benim söylediğim ilk maya açma işlemi esnasında kullanılacak miktar olmalı. Bu miktarı biraz suluca bir hamur yapmak daha iyi sonuç veriyor.
Hamurun kabarmasında kesin bir süreden ziyade, hamurun ilk halinin iki katı kadar kabarmasını beklemek daha doğru bir ölçü. Bu da ekşi mayada yaklaşık bir buçuk iki saat olabiliyor.
Ekşi mayanın iki defa kabarmasını beklemiyorum genellikle. Fırın ısısı, fırınınızın özelliklerine göre 180 ya da 200 derece olabilir. Süre ise 40- 60 dakika civarında oluyor.
Piştiğini anlamanın ölçüsü kabuğunun kızarması ve üstüne vurduğunuzda tok bir ses çıkarması.
Aman Allah'ım, pasta niyetine ye vallahi.. Görüntüsü şahane.. tadı da eminimm...of of offfff, leziz ve de nefisssstir bit'tabiiki...:)
Öyleydi Zafer Bey.
Sağolunuz.
:))
Muhteşem bir görüntü. Bana yazları gittiğimiz köyümüzde yapılan ekmekleri hatırlattı. Gerçi o zamanlar kıymetini pek bilemiyordum. Ama şimdi olsa bayılırdım herhelde. Mutlaka deneyeceğim. Gerçi köyde odun ateşinde kuzinede pişiriliyordu ama olsun sağlıklı olduğu kesin.
Bu arada sizi Mehtap hanımın sitesinde keşfettim. Kek tarifi için gelmiştim. Ekmeklere bayıldım keki unuttum. Mehtap hanımı da yeni bulan birisi olarak bu aralar nasıl bir mücadeleye başladığımı tahmin edersiniz. Neyse fazla uzatmayayım. Tekrar görüşmek üzere.
Ellerinize sağlık. Sevgiler...
Sevgili Öğretmenim,
Bu blogu biraz ıssız bıraktım, son zamanlarda.
Evde ekmek yapıyorum yine, hatta yoğurt da yapmaya başladım. Gel gör ki, her yaptığım ekmeği fotoğraflayıp yazmak konusunda eskisi kadar heyecanlı değilim.
Kuzinede pişen ekmek şahane olur, yıllar önce gözümün önünde kuzinede pişirilmiş bir mısır ekmeğinin tadını hatırlarım, bugün bile.
Mehtap'la çıktığınız yolda başarılar dilerim, ben de geçtim o yollardan. Rehberiniz doğru, cesaretiniz eksik olmasın.
Sevgiler.
ekmek tarifleri olan bu bloga bayıldım,çünkü bende kendi ekmeğimi kendim yapmak istiyorum,tebrik ederim sizi,ellerinize sağlık.
Bereketli Sini,
Hoşgeldiniz! :)
Umarım, tarifler işinize yarar, ekmek yapmak çok zevkli, mutluluk verir insana.
:)
Fotolar o kadar canlı ki hakikaten bi dilim almak geliyor insanın içinden. :)
İlhan,
Ekmekler canlı (el emeği demek istedim, daha ziyade) olunca, fotoğraflara da yansıyor demek ki...
Sağolun. :)
Sen fırıncı filanmısın?
Yoo değilim, sadece evde ekmek yapıyorum.
:)))
fırıncı olmadığınıza emin misiniz?
"bu güzellikte ekmekleri ancak fırıncılar yapar" demeyeceğim.
evde ekmek yapmak şefkat dolu bir eylem. insanlar şaşırıyor işte.
Fatmacığım,
Bana öyle doğal geliyor ki, ben de o nedenle şaşırıyorum, sanırım.
:))
Garip bir soru olacak fakat tariflerinizi paylaşmıyor musunuz? :)
Ayşe hanım,
Tarifler var, olmaz mı?
Yan sütunda pek çok tarif var.
:)
Yorum Gönder