EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

29 Mayıs 2011 Pazar

KÖY EKMEĞİ

Mis gibi ekmek; lezzetli, sağlıklı, taze.
Bugüne dek yaptıklarımdan farklı tarafı unu.



Un, Nazilli'den İpek Hanım'ın Çiftliği'nden geldi. Tarifi de onlardan.
Bana yapması, çocuklarıma kahvaltı sofrasında keyfini çıkarması düştü.


İpek Hanım'ın Çiftliği hakkında bilgi burada.
Ekmek tarifi görüntülü olarak, şurada..

9 Mayıs 2011 Pazartesi

KEK KALIBINDA EKMEK YAPTIM


Çavdar unu ve beyaz unu yarı yarıya karıştırdım.
Keçiboynuzu pekmezi ve deniz tuzu ekledim, hamuru yoğurmadan önce mayalarken.
Biraz süt var, suyunun üçte biri yerine kadar.


Yemek yaparken hamur ılık yerde kabardı. Tam o sırada kızımı dersanaden alma saati geldiğini farkettim, "sen gelir misim yavrum?" dedim mesaj attım. Cevap geldi, "bozukluğum yok anne, sen al beni". Düştüm yola, mucizevi şekilde akşamüstü trafiğine saplanmadık. Yine de eve geldiğimde hamur kaptan taşma sınırına gelmişti.


Kalıbı alayım diye dolabı açtım,  her zamanki düz kalıplar yerine yuvarlak kalıbı kullanmak aklıma düştü.
Kabı yağladım, elimi yağladım. Hamuru kalıba taşıdım. Hamur yarım saat daha kabardı. Sonra kırk dakika 200 derecede pişti, kek biçimli ekmek oldu işte.


Afiyet olsun!
.