Kuzucuklarımın uzak diyardaki tatillerinin bitmesine az kaldı. Geldiklerinde birkaç gün saatleri şaşacak, zaman farkını geriye çevirmek doğuya gelindiğinde, daha zor oluyor.
Şimdiden kolları sıvayıp, "özlemişlerdir" faslından yiyecek üretip, şu saat bu saat demeden yiyebilmeleri için buzluğa, dolaba depoluyorum.
40 Fırın Ekmek Kitabı'nda tarifini okuduğum açmayı beğeneceklerdir, ikisi de kahvaltıda açma yemeyi sever.
Pastane Açması'nı yaparken tarife uydum, tek farkla margarin yerine tereyağı koydum.
Malzemeler:
3 bardak beyaz un
1/4 bardak fındıkyağı
1 çorba kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru maya
1 bardak su
Hamuru açarken 75 gram tereyağı, üzerine sürmeye 1 yumurtanın sarısı.
Yapılışı:
1. Önce unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırdım.
Ilık su ve fındıkyağını ekleyip, 5 dakika kadar yoğurup, yumuşak bir hamur haline getirdim.
2. Hamurun kabının ağzını kapatıp, 20 dakika oda sıcaklığında dinlendirdim.
3. Hamuru 12 eşit parçaya ayırdım. Elime zeytinyağı sürerek, parçaları tezgah üzerinde yuvarlayarak düzgün bezeler yaptım.
4. Bezelerin üstlerine tereyağını eşit parçalar halinde koydum. Hamuru üzerine yağı dağıtarak ve parmak uçlarımla yassıltıp, çekiştirerek 15-20 cm çapında açıp, incelttim.
5. Hamuru ince bir rulo yapar gibi sarıp, ruloyu simit yapar gibi burdum ve uçlarını birleştirdim.
6. Açmaları fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip, kabardıklarını gördükten sonra, üzerlerine yumurta sarısı sürdüm.
7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirdim.
Afiyet olsun!
.