EKŞİ MAYALI EKMEK İSTERSENİZ...

EKŞİ MAYALI EKMEK  İSTERSENİZ...
...BUYRUN, BİR DİLİM ALINIZ

28 Temmuz 2010 Çarşamba

AÇMA - Pastane Usulü

Kuzucuklarımın uzak diyardaki tatillerinin bitmesine az kaldı. Geldiklerinde birkaç gün saatleri şaşacak, zaman farkını geriye çevirmek doğuya gelindiğinde, daha zor oluyor.

Şimdiden kolları sıvayıp, "özlemişlerdir" faslından yiyecek üretip, şu saat bu saat demeden yiyebilmeleri için buzluğa, dolaba depoluyorum.
40 Fırın Ekmek Kitabı'nda tarifini okuduğum açmayı beğeneceklerdir, ikisi de kahvaltıda açma yemeyi sever.

Pastane Açması'nı yaparken tarife uydum, tek farkla margarin yerine tereyağı koydum.


Malzemeler:

3 bardak beyaz un
1/4 bardak fındıkyağı
1 çorba kaşığı şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı kuru maya
1 bardak su

Hamuru açarken 75 gram tereyağı, üzerine sürmeye 1 yumurtanın sarısı.


Yapılışı:

1. Önce unu, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırdım.
Ilık su ve fındıkyağını ekleyip, 5 dakika kadar yoğurup, yumuşak bir hamur haline getirdim.

2. Hamurun kabının ağzını kapatıp, 20 dakika oda sıcaklığında dinlendirdim.


3. Hamuru 12 eşit parçaya ayırdım. Elime zeytinyağı sürerek, parçaları tezgah üzerinde yuvarlayarak düzgün bezeler yaptım.

4. Bezelerin üstlerine tereyağını eşit parçalar halinde koydum. Hamuru üzerine yağı dağıtarak ve parmak uçlarımla yassıltıp, çekiştirerek 15-20 cm çapında açıp, incelttim.


5. Hamuru ince bir rulo yapar gibi sarıp, ruloyu simit yapar gibi burdum ve uçlarını birleştirdim.

6. Açmaları fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip, kabardıklarını gördükten sonra, üzerlerine yumurta sarısı sürdüm. 


7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirdim.

Afiyet olsun!

.

18 Temmuz 2010 Pazar

BAZLAMA NİYET, PİTA'YA KISMET!

Tatilde yemek yediğimiz Ali Usta'da ekmek yerine bazlama yiyorduk, çok hoşumuza gidiyordu.
Bazlama neymiş derseniz, saçta pişmiş ekmek/köy ekmeği diye tanımlayabilirim.
Bazlama yapan kadınlara sordumdu; sırrınız nedir, bazlama yapılırken neye dikkat edilir?
Dediler ki, madem ekmek mayalıyorsun, bildiğin gibi yap, mayasını azıcık fazla koy ve hamuru da biraz daha sert kıvamlı yap.
Sordum: Benim "saç"ım yok, nerede pişireceğim, fırında mı?
Büyük bir teflon tavan varsa olur onda, orta hararetli ateşin üstünde dediler.
İyi, güzel!

Ancak ve lakin, evdeki hesap çarşıya uymadı.Bizim bazlamalar kimlik değiştirdi!
Artan hamur ziyan olmasın diye daha küçük boy yaptığım hamur teflonda pişti de, daha geniş olan (aşağıdaki fotoğrafta ortada olan) pek başarılı olmadı. Üstelik bu pişme işi, tahminimden çok daha uzun sürdü. 

Bunun üzerine kalan iki parçayı (iki kenardaki daha açık renk olanlar) fırında pişirdim. Sonuca bakarsak, onlar da bazlama değil pita oldular.
Neyse, bu da bir kazanç! Ekmekcikız usulü pita yapmış oldum, fena mı?



.

14 Temmuz 2010 Çarşamba

ADALARDAN BİR YAR GELİR BİZLEREEE!...

İngilizlerin çok sevdikleri ve et yemeklerinin yanında sebze sosuyla tükettikleri bir tür ekmekcikleri vardır, "Yorkshire puding" dedikleri.
Adındaki "puding"i görünce, alıştığımız tatlıyı düşünmeyin, bu bildiğiniz hamur işi!
Burada bir İngiliz leydisi nasıl yapılacağını çok güzel anlatmış, bir bakınız derim.

Ya da, ona bakmayın, benim tarifime bakın!
Aşağıdaki pofuduklar benim eserim.




Yorkshire Pudding

Malzemesi:
*1,5 su bardağı süt
*2 bardağı un
*3 yumurta
*1 çay kaşığı kabartma tozu
*1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:
Un, kabartma tozunu, tuz karışımına sütü ekledim.
Mikserle çırparken yumurtaları tek tek kırıp, çırpmaya devam ettim; boza kıvamında bir hamur oluştu.
Hamuru, yarısına gelecek miktarda olmak üzere, muffin kalıbına paylaştırdım.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirdim.



Pudingimiz fırına girmeden önce poz verirken...

.

4 Temmuz 2010 Pazar

İTALYAN USULÜ: CİABATTA ve PİTA

Sabah yürüyüş yapmıştım, güya yine çıkacaktım. Sonra, bi dolu can sıkıntısı dolaştı etrafımda, tepemde. Ne sinema ne güzel hava, hiç gözüme gözükmedi.
Neyse ki, "ekmek bütün acılara iyi gelir": Yemek olduğu kadar, belki daha da çok yapmak. O zaman ne duruyorum ki?


Napoli yolculuğundan beri aklımda İtalyan ekmeği yapmak vardı.
Ekmek kitaplarındaki tarifleri gözden geçirdim. Önceden biga maya yapmak gerektiği ortaya çıktı, ee, zaman yok. Belki, hafif hileli bir yol bulurum diye bloglara baktım. Sonunda bir Ciabatta, bir de Pita yapmaya karar verdim.

İkisi de sert kabuklu ekmekler, içleri yumuşak oluyor. Biri İtalyan, öbürü Yunan; Akdeniz yani.
Aslında, iki ekmek de bizim dışı çıtır, içi pamuk ekmeklerin havasında. Aşinayız, yani.


CİABATTA




Tarifini Kırk Fırın Ekmek'ten aldım.
Hamur kek hamuru kıvamında olduğu için, toparlaması hüner istiyor. Elim alışınca, daha az yayılmış bir ekmek yapabilirim, umarım.


PİTA




Selin Çağlayan'ın pita ölçüleri gayet başarılı.
Ancak benim pitalar, kendilerini yassılaştırma işlemini eksik yaptığım için, sandviç görünümünde oldular. Gelecek sefere daha yassı pitalar yapmak amacındayım.

Aslında ters hedef tutturdum, pita yuvarlak, ciabatta yassı oldu.
Bir de tersi olsaydı, onikiden vurmuş olacaktım.
.